Followers

Index of RecNaL.Blogspot.Com

http://www.recnal-index.blogspot.com

Extreme Overclock

Extreme Overclock :

What happens when a CPU heatsink is removed

What happens when a CPU heatsink is removed :

Fast Link

Wednesday, July 30, 2008

HOW TO: Ghost HDD


Ghost? Scare of ghost? It's not supernatural but it is just a program name from Norton. How does it's work? It's work very simple. Ghost will copy entire file or data from HDD to another HDD. I will teach how to use it. It's very useful for computer technician. Why? Everyday technician will do the same thing. Format and install windows again and again and again everyday same as any days.

STEP 1
- Install windows on HDD-1
- Install all programs what you want
- Don't install any computer drivers (unless you using same hardware)

STEP 2
- Create Startup Disk using floppy disk
- Copy file Ghost (download from my blog)

STEP 3
- Connect HDD-1 as a Primary Master on board
- Connect HDD-2 as a Secondary Master or Secondary Slave

CAUTION: For safety, DON'T connect HDD-2 at Primary Slave or else you will confius and lost you all data.

STEP 4
- Put in floppy disk on
- Boot from floopy disk
- At command prompt, type ghost name file
example: edi

STEP 5
- Select Local > Disk > Partition
- Select source (HDD-1) > ok
- Select target (HDD-2) > ok



Select Local

Select Disk & To Partition

Select Source (HDD-1) & Target (HDD-2)


Ghosting in progress, wait until finish and quit or exit after complete


STEP 6
- Remove HDD-2
- Connect HDD-2 to other system
- System will detect new hardware, let it be, restart system
- Install all driver

Now you need only less than 30 minutes to finish complete system. It's easy to use if you have 10 pc's with same spec.

17 comments:

Anonymous said...

Lancer...
bleh tolong aja step2 x...
xphm la...

LaNceR said...

tu dah tunjuk step by step
kalau tak paham aku tak dapat la nak tolong

ANSARI said...

kt mana yg ko ckp 'Copy file Ghost (download from my blog)'
aku cari xjumpe lak..kt mana bro?

LaNceR said...

belah kanan website under segment "download section" tu ada "Ghost winxp (portable)"

yg tu la

piezie8 said...

Lancer.. t aku nk mitak aja sket pasal menda ni.. harap ok je.. tapi wat ms skang tader laptop yang nk diformat..

LaNceR said...

ko baca kasi paham dulu kemudian ko follow je step dia
bila ko tak paham kat memana part ko tanya aku
tutorial tu tak la lengkap 100% tapi pada aku dah memadai tuk belajar
mungkin ko rasa pening sikit tapi bila ko dah try buat makin lama makin paham

Mohd Faize said...

ok skang ni jgn PC aku yang kena format plak.. (SBB MACAM2 CARA TAK BOLEH SO NK CUBA GHOST JE)

ok skang ni aku sangkut kat step 2.. mcm mn tu dikatakan create flopy disk? leh aja detail bit more??

piezie8 said...

lancer. step 2 tu caner? aku tak paham nk create floppy disk la..
apa bahan ada dan bagai mana nak setup??
a litle bit more info please..

piezie8 said...

lancer camna nk wat step2? more detail la.. ape bahan yang perlu ada..ngn setup yang perlu ada

Mohd Faize said...

lancer camna nk wat step2? more detail la.. ape bahan yang perlu ada..ngn setup yang perlu ada

LaNceR said...

STEP 2 (detail)

untuk step ni mudah je. kita kena create boot disk pakai floopy disk (disket) dan cara nya seperti di bawah;

1. buka my computer
2. masukan sekeping disket dalam FDD (data didalam disket akan diformat jadi gunakan disket yg tiada data penting)
3. klik kanan pada icon A:\ (drive untuk FDD)
4. select format
5. tick pada box "Create an MD-DOS startup disk"
6. click start button

apabila dah siap, copy file "ghost" (a.k.a edi.exe)ke dalam disket. kapasiti disket hanya 1.44mb sahaja jadi bila dah create startup disk dan copy file edi.exe tadi memang cukup² muat je dalam disket.

piezie8] said...

lancer, ni cerita nya Copy file "edi" tu dalam my computer yang primary punya hadisk ker (yang ada OS)??
sbb hdisk aku x ada OS (sbb hdisk aku yang x boleh masuk OS tuh), tapi hdisk member yang ada OS..

Khairul said...

Kalau nak guna kat laptop mcm mana plak mr lancer? mana nak dicari floppy drive..

LaNceR said...

kalau laptop kena cabut dulu hdd baru guna ghost. cara tu paling mudah

cenderawasih said...

klu disket tu ganti kan ngan cd leh x?

LaNceR said...

boleh sebab disket tu hanya ada boot file. so make sure cd tu ada file tuk boot dan leh run command dos. the main point is,

1. boot
2. run ghost file (.exe file)
3. copy hdd

so no.1 tak kisah asalkan leh boot dan leh run exe after that.

Azxcell said...

Lancer ko leh bagi link untuk download ghost software x?? aku cari xde pun

AMD vs Intel

 
ss_blog_claim=33848eee9015378102742a58c7d46319